piątek, 5 stycznia 2024

Dzień Bitej Śmietany - jak świętować to słodkie święto?

 W kalendarzu Świąt Nietypowych 5 stycznia oznaczony jest jako Dzień Bitej Śmietany. To z pewnością świetna okazja, by zaszaleć z tym pysznym dodatkiem do deserów, który uwielbia chyba każdy łasuch.

A czy wiecie skąd się wzięło to święto?

Bita śmietana to nic innego jak ubita śmietanka, która dzięki temu procesowi zwiększa swoją objętość i zmienia konsystencję na puszystą i lekką. Bita śmietana znana jest od dawna, już w XVI wieku była używana jako składnik ciast i tortów. Jednak dopiero w 1948 roku amerykański wynalazca Aaron S. „Bunny" Lapin stworzył bitą śmietanę w sprayu, która zrewolucjonizowała rynek deserów. Jego produkt, nazwany Reddi-wip, był łatwy w użyciu i przechowywaniu, a także zachowywał świeżość i smak bitej śmietany. Lapin opatentował swój wynalazek i założył firmę, która do dziś produkuje Reddi-wip. W 1954 roku Lapin został nazwany „królem bitej śmietany" przez magazyn Time.

Dzień Bitej Śmietany obchodzimy na cześć urodzin Lapina, który urodził się 5 stycznia 1914 roku.

Sami widzicie, że to doskonała okazja, by zrobić sobie słodki dzień i spróbować poeksperymentować z bitą śmietaną😊

Z propozycji tematycznych, które znajdziecie na moim blogu polecam:


tort lub torciki bezowe z bitą śmietaną:


https://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/tort-bezowy-z-malinami-na-i-urodziny.html

gofry z bitą śmietaną:

https://www.apetytnawiecej.pl/2014/10/gofry-na-wodzie-gazowanej.html

rurki z bitą śmietaną:

https://www.apetytnawiecej.pl/2015/11/rurki-z-bita-smietana.html

deser w pucharku:

https://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/walentynkowy-deser.html#more

sernik z miętą bez pieczenia, za to z dodatkiem bitej śmietany:

https://www.apetytnawiecej.pl/2014/07/sernik-z-mieta-orzezwiajacy-tort-bez.html#more

deser bezowo-śmietanowy z owocami:

https://www.apetytnawiecej.pl/2015/01/deser-bezowo-smietanowy-z-owocami.html 


To tylko kilka moich pomysłów, jak uczcić Dzień Bitej Śmietany. A jakie są Twoje?:)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz