czwartek, 23 listopada 2023

Zupa pomidorowa z czarną fasolą - wersja vege

Od dłuższego czasu w naszej kuchni obok potraw z pysznym mięskiem zagościły również dania vege. Dziś propozycja na zupę pomidorową z czarną fasolą. 





Składniki:


- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oleju

- 2 puszki pomidorów w kawałkach

- 2 puszki czarnej fasoli

- 2 łyżeczki suszonego oregano

- 2 łyżeczki suszonej bazylii

- sól i pieprz do smaku

- opcjonalnie: świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

- Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju w dużym garnku na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

- Dodaj pomidory wraz z sokiem, fasolę wraz z zalewą, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

- Zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez około 20 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone i rozgrzane.

- Zupę możesz podawać taką, jak jest, lub zmiksować ją na gładki krem. Posyp ją świeżą kolendrą lub natką pietruszki, jeśli lubisz. Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. Skąd tak piekny talerz do tak smakowitej zupki ?🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biała miseczka plus księżycowa, zdejmowana ozdoba - taka fantazja;)

      Usuń
  2. Its an amazing website, really enjoyed your articles. Helpful and interesting too.

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Very well written, and your points are well-expressed. please, don’t ever stop writing.

    OdpowiedzUsuń
  5. I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!

    OdpowiedzUsuń
  6. I hope you will continue to have such a great articles to share with everyone!

    OdpowiedzUsuń
  7. This veggie version of tomato soup with black beans looks so hearty and delicious! Perfect for a cozy, nutritious meal. Can't wait to try this twist on a classic!

    OdpowiedzUsuń