wtorek, 21 listopada 2023

5 rzeczy, których nie wiesz o brukselce plus przepis na rozgrzewającą zupę

Brukselka – mała, zielona kapustka, którą jedni uwielbiają a inni omijają😉




Oto pięć ciekawostek, które mogą cię zaskoczyć.

1. Brukselka jest bardzo bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Jedna porcja brukselki zawiera ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. To więcej niż cytryna czy pomarańcza!

2. Brukselka ma również dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także w utrzymaniu prawidłowej wagi, ponieważ daje uczucie sytości i ogranicza apetyt na słodycze.

3. Brukselka jest jednym z niewielu warzyw, które zawierają glukozynolany - związki, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Glukozynolany hamują rozwój komórek rakowych i chronią DNA przed uszkodzeniami. Badania wykazały, że regularne spożywanie brukselki zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuc i jelita grubego.

4. Brukselka ma także korzystny wpływ na układ nerwowy i pamięć. Zawiera bowiem dużo kwasu foliowego, który wspomaga produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina. Te substancje poprawiają nastrój, zmniejszają stres i depresję, a także ułatwiają uczenie się i zapamiętywanie.

5. Brukselka jest bardzo uniwersalna i można ją przyrządzać na wiele sposobów. Można ją gotować, piec, smażyć, dusić, marynować, a nawet jeść na surowo. Można ją podawać jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, ziemniaków, ryżu, sałatek, zup, zapiekanek, a nawet deserów. Brukselka świetnie komponuje się z różnymi przyprawami, sosami, serami, orzechami, suszonymi owocami i innymi warzywami.

A w jakiej kulinarnej odsłonie Ty najczęściej ją spotykasz? 

U mnie w postaci rozgrzewającej zupy.

Składniki (na 4 porcje):


- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka kolendry

- 1 łyżeczka oregano

- 1 łyżeczka majeranku

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 1/4 łyżeczki imbiru

- 1/4 łyżeczki kardamonu

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka papryki słodkiej

- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

- 1,25 l bulionu warzywnego

- 3 łyżki oliwy

- 4 ziemniaki

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- 3-4 pomidory

- 300 g fasolki szparagowej

- 250 g brukselki

- 2 łyżeczki soli

- koperek do posypania

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Całość wkładamy do dużego rondla i smażymy na oliwie aż się zeszklą. Dodajemy przyprawy, mieszamy, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem.

2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Fasolkę i brukselkę myjemy i oczyszczamy z końcówek. Brukselkę kroimy na ćwiartki, a fasolkę na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy razem jeszcze przez około 10 minut, aż brukselka będzie miękka, ale nie rozgotowana.

3. Zupę ściągamy z ognia, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekanym koperkiem.





1 komentarz:

  1. Brussels sprouts are one of the few vegetables that contain glucosinolates

    Telkom University

    OdpowiedzUsuń