Składniki:
masa makowa:
- 1 puszka masy makowej (850g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 jajek
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 3 duże jabłka
- 1 kg zmielonego białego sera
- 6 łyżek cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki /u mnie agrestowa/
- kiść białych winogron
Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć
z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę
i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki (24x36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach.
z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę
i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki (24x36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Masa serowa: galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę.
Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone
w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
A gdzie te "owce"??
OdpowiedzUsuńooo,widzisz, przeoczone;) dzięki!
UsuńA ile cukru pudru do masy makowej ??? przepis bardzo fajny wlasnie zjedlismy po kawaleczku ciasta :) Pozdrawiam
Usuńw zasadzie według uznania - u mnie 2 łyżki - uzupełniłam i dziękuję za uwagę:)
UsuńCheesecake with fruit is a heavenly marriage of creamy indulgence and vibrant freshness. The velvety, melt-in-your-mouth cheesecake base perfectly complements the burst of fruity flavors that adorn its surface, creating a symphony of taste and texture. With every decadent bite, the rich cheesecake harmoniously dances with the sweet, juicy fruit, delivering a delightful contrast that tantalizes the palate. Whether it's a classic strawberry topping, a tropical twist with mango and passion fruit, or the elegance of a mixed berry medley, cheesecake with fruit is an exquisite dessert that promises a slice of paradise on your plate.
OdpowiedzUsuń