Składniki:
na ok. 10-12 tartinek
- 100 g mąki pszennej
- 50 zimnego masła
- 1 żółtko
- duża szczypta soli
- spora garść natki, drobno posiekanej
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać posiekane zimne masło i rozetrzeć na kruszonkę. Wsypać natkę, żółtko i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią.
Ostudzić.
Dodatkowo:
- 100 g wędzonego łososia
- 150 g kremowego serka o ulubionym smaku
- dowolna zieleninka do przybrania:)
Na krążki ciasta wykładać porcję serka (najlepiej za pomocą ozdobnej tylki ale, że takowa mi się zepsuła musiałam radzić sobie łyżeczką) a na niego kawałki wędzonego łososia. Przybrać zielonym listkiem - u mnie oregano.
Ale to elegancko wygląda, muszę koniecznie zrobić. Będzie bardzo efektownie wyglądało.
OdpowiedzUsuń