Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę
- 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę
- 2 g słodkiej papryki
- 3 g curry
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 pęczki świeżej kolendry
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 ogórek pokrojony na małe kawałki
- 6 płatów tortilli naturalnej
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 limonka
- sól
- biały pieprz
- 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki
Mięso
Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
Sos
Mieszamy przygotowane składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i pokrojony ogórek. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pozostałą ilością świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.
Czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem. Odstawiamy na 10 minut. Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).
Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.
Savoring the burst of flavors in this spicy kebab with yogurt sauce is a delight for the taste buds! Just as the perfect blend of spices enhances this dish, a well-crafted assignment requires the right mix of expertise and creativity. Speaking of which, any recommendations on reliable services to write my assignment? As we relish the culinary experience, let's also ensure academic success with the assistance of trusted platforms.
OdpowiedzUsuń