Składniki:
- ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych
- ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 400 gram szpinaku (podduszonego na odrobinie masła z solą i czosnkiem, wystudzonego)
- 2 jajka
- sól,pieprz
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przecisnąć je przez praskę na gładką masę. Rozłożyć równo na dnie miski warstwę ziemniaków i podzielić ją palcem na 4 części. Czwartą część wyjąć na chwilę z miski w to miejsce sypiąc mąkę pszenną i uzupełniając mąką ziemniaczaną na równo z pozostałymi trzema częściami ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony z nadmiaru wody, podduszony i przestudzony szpinak. Dosypać trochę maki ziemniaczanej i wyrobić ciasto.
Z gotowych mas odrywać równe kawałki i formować kulki, układać je na oprószonej mąką stolnicy/blacie. Można je delikatnie spłaszczyć i koniecznie palcem zrobić dziurkę:).
Kluski gotujemy na osolonej, wrzącej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia (na wolnej wodzie bez przykrycia).
ciekawe... wszystko co zielone bardzo wskazane o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuń20181113 leilei3915
OdpowiedzUsuńcheap oakley sunglasses
kate spade sale
swarovski outlet store
north face
polo outlet
cheap basketball shoes
mcm backpacks
coach outlet
ralph lauren homme
balenciaga shoes