wtorek, 13 stycznia 2015

Drobiowe roladki ze szpinakowym nadzieniem, serwowane z wody lub z patelni:)


Dla szpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:)

Drobiowe roladki ze szpinakiem





Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 200 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, 
  • opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki
Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić.
Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz z żółtkami, solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. 

Wariant I /z patelni
Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu.

Wariant II / z wody
Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy   rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm).Ze szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na mięsie  - mniej więcej na środku, zwinąć boki mielonego mięsa tworząc roladę.
 Pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę.

Technika i fotki jak we wcześniejszym wpisie o roladzie z wodnej kąpieli: 







Gotową włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut. 
Po około 7-10  minutach gotowania można już zdjąć folię.  Roladka smakuje zarówno w wersji na cieplo jak i na zimno:) 


Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz