Dla szpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:)
Drobiowe roladki ze szpinakiem
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 200 g szpinaku
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki
Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić.
Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz z żółtkami, solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Wariant I /z patelni
Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu.
Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm).Ze szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na mięsie - mniej więcej na środku, zwinąć boki mielonego mięsa tworząc roladę. Pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę.
Technika i fotki jak we wcześniejszym wpisie o roladzie z wodnej kąpieli:
Gotową włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut.
Po około 7-10 minutach gotowania można już zdjąć folię. Roladka smakuje zarówno w wersji na cieplo jak i na zimno:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz