środa, 28 stycznia 2015

Domowy paprykarz

Zapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa firmy Rafex której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek ) uznałam za idealnie pasujący do domowej wersji paprykarza. 
Faktycznie świetnie  się spisała a domowa pasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników.




Składniki:


  • 50 g ryżu ( 1/2 torebki)
  • 1 makrela
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy harissa
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • olej
Rybę dokładnie oddzielić od ości. Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek) wymieszać i  chwilę poddusić razem.
Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby zwiększyć pikanterię smaku:). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem.
Domowy Wyrób

2 komentarze:


  1. شركة نقل عفش بالمدينة
    شركة نقل عفش من الرياض الى جدة شركة نقل عفش من الرياض الى جدة
    شركة نقل عفش بحفر الباطن شركة نقل عفش من الرياض الى البحرين شركة نقل عفش من الرياض الى البحرين



    شركة تركيب طارد الحمام بالرياضشركة تركيب طارد الحمام بالرياض
    شركة شحن عفش من الرياض الى الامارات

    OdpowiedzUsuń
  2. 20 yr old Community Outreach Specialist Murry Siaskowski, hailing from Igloolik enjoys watching movies like Godzilla and Tai chi. Took a trip to Historic Bridgetown and its Garrison and drives a Jaguar D-Type. moje zrodla

    OdpowiedzUsuń