Ja ułatwiłam sobie zadanie korzystając z gotowej mieszanki przypraw dedykowanej do wypieku chleba, którą można kupić w internetowym sklepie producenta - firmy Rafex. Znajdują się w niej sezam, słonecznik, siemię lniane złote, siemię lniane, czarnuszka, kminek cały).
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500)
- 350 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- garść ulubionych dodatków: np. słonecznika, dyni lub gotowych mieszanek ziołowych do chleba (np. z Rafex: mieszanka sezamu, słonecznika, siemię lnianego , czarnuszki i kminku)
Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy. Dodajemy mąkę, sól, cukier, przyprawy, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka (wymiary: 35 x 11 cm) i odstawiamy do dalszego wyrastania, Gdy blaszka będzie prawie pełna, wstawiamy do delikatnie ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce (musi pooddychać od spodu:)
dziękuję, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDiscover More Here x9m39v3t09 replica louis vuitton bag 7a replica bags philippines q9p85u4d23 replica bags online visit this web-site c7g39i6f78 replica bags china linked here x7v38q3v33 good quality replica bags replica bags koh samui
OdpowiedzUsuńThanks for sharing
OdpowiedzUsuń