piątek, 12 grudnia 2014

WIGILIA - Pasztet warzywny

Z przetestowaniem przepisu trochę mi zeszło. Ponad rok minął od kiedy jako nowinkę kulinarną recepturę wraz z próbką degustacyjną zafundowała nam koleżanka z pracy. Nadszedł wreszcie właściwy moment i pasztet zadebiutował zyskując pozytywny odzew wśród sąsiedzkiej grupy testowej:)


Pasztet warzywny

Składniki:


  • ·         50 dkg marchewki
  • ·         50 dkg kalafiora
  • ·         50 dkg brokułów lub szpinaku
  • ·         1 duża cebula
  • ·         2 ząbki czosnku
  • ·         1 szklanka śmietany kremówki
  • ·         7 jajek
  • ·         7 łyżek mąki
  • ·         7 dkg sera żółtego (startego na grubych oczkach)
  • ·         4 łyżki masła
  • ·         2 łyżki oleju
  • ·         ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • ·         sól, pieprz


Warzywa ugotować oddzielnie w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dobrze odsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką. 
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, przestudzić.
Jajka wymieszać z mąką, dodać śmietanę, stopione zimne masło, ser, cebulę i czosnek .
Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową.  Każda z części powinna mieć konsystencję gęstej  śmietany (jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie).
Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej  1/3 wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.


Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo lub stanowiąc dodatek do porcji mięska lub ryby.

6 komentarzy: