Składniki:
- 2 gruszki
- 100 g liści szpinaku
- 4 łyżki orzechów włoskich
- ok 40 g sera gorgonzola
Sos miodowo-musztardowy:
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
Przygotowujemy sos dokładnie mieszając składniki. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Na rozgrzanej patelni prażymy podzielone na mniejsze kawałki orzechy włoskie.
Umyty i osuszony szpinak wkładamy do miski (lub układamy bezpośrednio na talerzach), dodajemy pokrojony w kostkę (ok. 1,5 cm) ser gorgonzolę (ten z niebieską pleśnią), plastry gruszki i prażone orzechy. Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz