środa, 19 listopada 2014

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i gorgonzollą

To połączenie smaków chodziło za mną od dawna. Słodka, soczysta gruszka i wyrazisty smak sera z niebieską pleśnią. Słodycz miodu i pazur musztardy, delikatność szpinaku i chrupiące orzechy. Musicie spróbować!



Składniki:



  • 2 gruszki
  • 100 g liści szpinaku
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • ok 40 g sera gorgonzola
Sos miodowo-musztardowy:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
Przygotowujemy sos dokładnie mieszając składniki.  Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Na rozgrzanej patelni prażymy podzielone na mniejsze kawałki orzechy włoskie. 
Umyty i osuszony szpinak wkładamy do miski (lub układamy bezpośrednio na talerzach), dodajemy pokrojony w kostkę (ok. 1,5 cm) ser gorgonzolę (ten z niebieską pleśnią), plastry gruszki i prażone orzechy. Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz