Odkąd zaczęłam robić rybę w wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła
w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku?
Ryba po grecku
Składniki:
- 1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowania
- ok. 1/2 szklanki oleju
- 4 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz, mielona papryka
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię z mocno rozgrzanym olejem (około 2-3 łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).
Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia.
Układać warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno:)
Układać warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno:)
Może w tym roku na święta przygotuję taką rybkę:)
OdpowiedzUsuńgucci borse
OdpowiedzUsuńnike air max 90
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags wholesale
jacksonville jaguars jersey
pandora outlet
oakley sunglasses
tiffany and co
jordan shoes
michael kors handbags