sobota, 11 października 2014

Tort Bezowy z bitą śmietaną i brzoskwiniami

... i kolejna odsłona bezowego tortu, który ze względu na banalnie prostą recepturę i jakby nie było przepyszny smak, jest częstym bywalcem w naszym domu:)


Tort bezowy z bitą śmietaną, brzoskwiniami i świeżą miętą


Przygotowanie:

bezowa baza i śmietanowa bez zmian - szczegóły w poście O TORCIE BEZOWYM Z MALINAMI

11 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co zrobic aby była bardziej biala? I cxy przez te 1,5nie spali sie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie spali się, jeśli nie będziemy przekraczać zaleconej temperatury (100-110 stopni) i wstawimy ją w środkowej części piekarnika. Jaśniejszy kolor zapewni dodanie do ubitej bezy kilku kropel soku z cytryny (w tym rozdaniu nie dodałam, ale jak zerkniesz na fotkę przy Torcie bezowym z malinami zobaczysz różnicę:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Dzieki za pomoc. A i pytanie co do kremu, czy z mleka kokosowego uda sie zrobic krem? Mam takie mleczko kokosowe w puszce i chce je zuzyc. Co polecasz? A i co zrobic z zoltkami? Bo szkoda ze wyrzucic.
      Tylko nie mow mi o ajerku bo alko nie pijam.
      Buziaki Ewa

      Usuń
    2. Nie robiłam dotąd kremu z mleczka kokosowego, ale znalazłam w necie wiarygodny foto-poradnik jak z takiego mleka ubić krem: http://www.weganka.com/2013/10/jak-ubic-mleko-kokosowe.html
      Od siebie mogę polecić Ci natomiast kurczaka w mleczku kokosowym: http://www.apetytnawiecej.pl/2013/06/c-imbirowy-kurczak-w-mleczku-kokosowym.html
      Co do żółtek to dodaję jeszcze kilka całych jaj i zużywam je do jajecznicy:) pozdrawiam!

      Usuń
    3. Ok. Dzieki za propozycje. Buziaki

      Usuń
  4. Witam,czy ta temp.pieczenia bezy--100-110 stopni to z termoobiegiem czy bez ? Mój piekarnik niestety lepiej piecze z termoobiegiem --wiec w jakiej temp. powinnam piec? proszę o szybką odpowiedż.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, piekę w temperaturze 110 stopni bez termoobiegu, natomiast termoobieg wykorzystuję w samym procesie suszenia. Przy pieczeniu z termoobiegiem wystarczy zmniejszyć temperaturę do 90-100 stopni.

      Usuń