Jesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty.
Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką
Składniki:
- 3 kg czerwonej kapusty
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
i na zalewę:
- 0,5 litra octu 10%
- 2 litry wody
- 0,5 kg cukru
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 2 - 3 łyżki soli
Kapustę należy poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę. Składniki zalewy zagotować. Do wrzątku wrzucić kapustę i cebulę, gotować 20, następnie dodać marchew i gotować kolejne 10 minut. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz