poniedziałek, 20 października 2014

PRZETWORY - Dżem z dyni z nutką pomarańczy

Od naszej cioci Halinki, nieprzeciętnej  ogrodniczki, dostałam okazałą dynię. Wspaniały okaz wyhodowany w jej przydomowym ogródku. W te pędy przystąpiłam do przerabiania jej na zimowe przetwory. Zaczęłam od dżemu:


Dżem z dyni z pomarańczową galaretką



Składniki:



  • 2 kg dyni
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • sok z cytryny

Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka, zasypując cukrem. Gotowałam powoli na małym ogniu, rozgniatając powoli dynię i mieszając by się nie przypaliła. Rozgotowaną do miękkości zasypałam galaretką, wyłączyłam gaz, dokładnie wymieszałam, doprawiłam sokiem z cytryny i zapakowałam do przygotowanych słoików. Odstawiłam do góry dnem. Gdy wystygły przeniosłam do spiżarni:)

1 komentarz: