sobota, 25 października 2014

PRZETWORY - Dżem z dyni i pomarańczy


Ciocia Halinka (ta sama, która z powodzeniem mogłaby zastąpić Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu:), podarowała nam wraz z piękną, okazałą, wyhodowaną przez siebie dynią, słoiczek domowego dżemu  z dyni i pomarańczy. Absolutnie PRZEPYSZNY! Pachnący, słodki, z wyczuwalną, pomarańczową skórką. Kolejne dyniowe rozdanie muszę przygotować według tej receptury!


Dżem z dyni i pomarańczy


Składniki:




  • 1 kg dyni
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 3 szklanki cukru
  • 10-12 ziaren kardamonu 
Dynię obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Skórkę z cytryny zetrzeć.
Skórkę z pomarańczy pokroić na paseczki, zalać 1/2 litra wody, obgotować i odcedzić. Gotować po 10 minut - 3 razy zmieniając wodę.  
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Ziarna kardamonu obrać i zgnieść.
Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 2 godziny. Zagotować mieszając i odstawić na noc. Po tym czasie owoce znów zagotować i smażyć na małym ogniu aż zgęstnieją ok. 2 godzin). Gorący dżem włożyć w przygotowane słoiki i odrócić do góry dnem.

1 komentarz: