W arsenale kuchennych zabawek, dzięki zorganizowanej akcji moich dzieci, przybyła gofrownica. Idealne rozwiązanie na szybki, pyszny, chrupiący (dzięki wodzie gazowanej) i różnorodny (dzięki dodatkom) deser. Polecam:))
Gofry na wodzie gazowanej
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1szklanka maślanki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki drobnego cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę - ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać dolać wodę tudzież dosypać mąkę. Delikatnie wymieszać z ubitą pianą.
Piec w gofrownicy do rumianego koloru. Podawać z ulubionymi dodatkami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz