Powiało chłodem. Pierwszy dzień jesieni zdążył przywiać zapowiedź zbliżającej się zimy. Powiem jedno. Czas na grochową:)
Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego, w połówkach)
- 4 - 5 średnie ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 listek laurowy,
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, curry
- 4 kromki chleba
- 1 łyżka masła
- 20 dag wędzonego boczku w plastrach
Do garnka z zimną wodą włóż cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski, wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę),
Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i wykładaj na talerze, dodając grzanki i boczkowe chipsy.
w sam raz na jesienne chłodne dni
OdpowiedzUsuńBombardowanie gotowe i dziekuje ze odpisalas w sprawie moich grzybkow.:D
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej wiem ze to nie moja wina.
Buziaki
:)
Usuń