Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
Śliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami.
Podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem do rozgotowania często mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją, dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:)
Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut.
Zamiast imbiru dodaję 1 czubatą łyżkę kakao....
OdpowiedzUsuńHej mam pytanie nie zwiazane Z powidlami choc na mysl o piwidlach mojej babci yo slinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńDostalam od znajomych suszone grzyby. Chcialam zrobic sosik wyplukalam, namoczylam wylalam wode,znowu je zalalam i zagotowalam. Byly kwasno gorzkie oczywiscie wywalilam bo nie podalabym tego rodzinie. Moje pytanie czy ja cos zle zrobilam czy to grzyby byly do kitu?
Pozdrowki Ewa
Zrobiłaś jak trzeba:) Być może w zestawie suszonych grzybów zaplątał się goryczak? To grzyb podobny trochę do borowika, nie jest grzybem jadalnym (bo jest gorzki) ale spokojnie - nie jest też trujący. Tyle tylko, że nawet niewielki jego fragment w zestawie jadalnych grzybów skutecznie psuje ich smak. Pozdrawiam:)
Usuń36 year-old Accounting Assistant I Elise Waddup, hailing from Langley enjoys watching movies like Parasite and Yoga. Took a trip to Tyre and drives a Jaguar E2A. Dalej
OdpowiedzUsuń