Sałatka szwedzka
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka ziarnek gorczycy
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
Ogórki umyj i zetrzyj na tarce jak na mizerię, marchewkę obierz i również zetrzyj na cienkie plastry. Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w plastry. Całość zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odlej wodę i zapakuj sałatkę do przygotowanych słoików (około 2/3 pojemności słoika), do każdego dodaj kilka ziaren gorczycy i ziele angielskie.
Składniki na zalewę zagotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru, i gorącą zalej słoje. Zakręć i pasteryzuj około 10-15 minut.
Zrobione :) zobaczymy za jakiś czas jakie wyszły :)
OdpowiedzUsuńZasugerowalam sie przepisem . serdecznie polecam tym ktore nie wyprubowały. Rewelacja !!
OdpowiedzUsuń