sobota, 2 sierpnia 2014

PRZETWORY - Ogórki w musztardzie

 Dziś prezentuję przygotowane na zimę słoiczki z ogórkami w zalewie musztardowej. Może trochę kiepska wizualizacja, bo ogórków miałam nieco mniej w stosunku do zalewy i trochę się w niej ukryły, ale i tak nie da się im uciec przed moimi żarłokami;)




Składniki:



  • 2 kg ogórków
na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 łyżki musztardy
  • 1,5 łyżki soli
  • garść ziaren gorczycy, 
  • 3 listki laurowe

Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż). Poukładaj w przygotowanych słoikach.
Składniki zalewy połącz, zagotuj, gorącą zalej ogórki, zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz