Jeśli jeszcze nie znacie smaku domowych wędlin i zapachu pieczonego w domu chleba, koniecznie przetestujcie!
Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem
Receptury
znajdziesz na tym blogu:) Przepis na domową szynkę wg receptury na GOTOWANY SCHAB poniżej zaś przepis na PYSZNY DOMOWY CHLEBSkładniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500)
- 350 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy. Dodajemy mąkę, sól, cukier, ziarna słonecznika, czosnek i bazylię, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka (wymiary: 35 x 11 cm), odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy blaszka będzie prawie pełna wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce (musi pooddychać od spodu:)
Baked bread = czy chleb moze byc nieupieczony? Zbedne to slowo "baked"
OdpowiedzUsuńdziękuję, już koryguję:) pozdrawiam!
Usuń