czwartek, 15 maja 2014

Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell

Pomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:)

Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce


Do ich przygotowania

poza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ  potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy jej część (nie więcej niż na zdjęciu poniżej), wylewamy jajko (jeśli dziurka jest odpowiednio mała, pięknie oddzielni nam się białko od żółtka, gdybyśmy akurat potrzebowali taką wersję do ciasta;)



Wydmuszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane mięso drobiowe i warzywa: marchewka, brokuł, groszek, pietruszka, zalane drobiowo-warzywnym wywarem z dodatkiem żelatyny).
Napełnione skorupki pozostawiamy do zastygnięcia. Przygotowane galaretki obieramy ze skorupek przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz