Jajka marynowane w buraczkach
Miałam ułatwione zadanie, bo z zimowych zapasów sięgnęłam po słoiczek z buraczkami, zamarynowanymi jesienną porą octem winnym. Teraz wystarczyło tylko wyjąć buraki z zalewy, w ich miejsce umieścić ugotowane na twardo i obrane jajka, zakręcić słoik i odstawić go na 2 dni do lodówki.
Można je również przygotować w zalewie ze świeżo ugotowanych buraczków - potrzebować wówczas będziesz:
- 6 małych, całych ugotowanych buraczków
- 1 cebulę pokrojona w cienkie plasterki
- 6 jaj ugotowanych na twardo i obranych
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
po co mi taki przepis po świętach, takie rzeczy publikuje sie przed żebym jako czytelnik mógł przed świętami skorzystać z przepisu.
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńmarynowane jajka stanowią przekąskę nie tylko na Wielkanoc:) Poza tym jest szansa, że w przyszłym roku też nadejdą święta, przepis będzie jak znalazł;) Pozdrawiam!