Dietetyczne ciasteczka z otrąb z żurawiną
Do ich przygotowania użyłam:
- 1 szklankę płatków owsianych (górskich z Kupca)
- 1 szklankę otrąb pszennych
- 1 szklankę otrąb owsianych
- 2 jajka
- 1 serek homogenizowany
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 szklankę soku jabłkowego
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- 1 łyżeczkę cynamonu
Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie dodałam do nich wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam uformowane z masy ciasteczka (wyszło mi 16 sztuk) i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Wyszły naprawdę fajne. Nie za słodkie (łasuchy mogą wzbogacić przepis o dodatek miodu), lekko wilgotne niby lekkie a jednak "treściwe". Część ciasteczek "zachomikowałam" przed swoimi domowymi testerami, by sprawdzić jak będą smakować po kilku dniach. Sprawdziły się po tygodniowym leżakowaniu w roli pysznego dodatku do popołudniowej kawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz