Wykonanie: Lucyna Tymborowska
Składniki
na ciasto potrzebować będziesz:
- 6 jajek
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki wody
na krem:
- 1 litr śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
dodatkowo:
- ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem
- owoce do dekoracji
- 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową).
Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24 cm x29 cm) i odstaw do ostudzenia.
Teraz przejdź do pieczenia ciasta.
Teraz przejdź do pieczenia ciasta.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek, pod koniec ubijania wsyp cukier i ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Żółtka wymieszaj z octem, proszkiem do pieczenia i dodaj je do ubitej piany, następnie delikatnie mieszając całość, wsyp przesianą mąkę. Odlej 3/4 ciasta, do pozostałej części dodaj kakao i wodę. Na średnią blaszkę (np. o wymiarach 24 cm x 29 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wykładaj na zmianę ciasto - raz jasne - raz ciemne i piecz je około 30-40 minut w temp. 170 - 180 stopni.
Przystąp do przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuść dokładnie w wodzie (łatwiej Ci pójdzie, jeśli woda będzie gorąca/ciepła - wówczas jednak przed dodaniem jej do śmietany musisz ją schłodzić). Zacznij ubijać śmietanę miksując ją na najwyższych obrotach miksera, po kilku minutach dodaj cukier, rozpuszczoną żelatynę i ubijaj całość do uzyskania pożądanej konsystencji bitej śmietany:)
Przestudzone ciasto przekrój na trzy części. Każdą z nich nasącz herbatą. Na pierwszą część wyłóż około 1/4 części bitej śmietany na nią wyjętą z blaszki warstwę galaretki, posmaruj kolejną , cienką warstwą bitej śmietany, przykryj drugą porcją ciasta, dalej warstwa śmietany - ciasto i końcówka bitej śmietany.
Udekoruj dowolnie świeżymi owocami.
Udekoruj dowolnie świeżymi owocami.
Mniam .... wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Nominujemy Cię i wyróżniamy w blogowej zabawie :)
OdpowiedzUsuńwięcej informacji znajdziesz u nas na blogu http://kulinarnylans.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html#more Zapraszamy do zabawy :>
czuję się wyróżniona nominacją - dziękuję!:)
Usuń