Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w pracy. Konkretnie na biurku kolegi. Jeszcze konkretniej - w jego pojemniczku na drugie śniadanie tudzież pierwszy obiad. Pojemniczek ten, wypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną bułką z nutellą czy chlebkiem waza z majonezem;)
Co ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi, iż zasadniczo to gotować nie lubi. Zaskakujące to stwierdzenie u kogoś, kto jest w stanie wyczarować tak oryginalne i apetyczne dania! Jak widać w kuchennych popisach nie jest konieczne serce do gotowania. Ten mały deficyt kulinarnych uczuć z nawiązką rekompensuje miłość do adresata/adresatów kuchennych eksperymentów!
Ale my tu gadu-gadu a ristotto stygnie! Przejdźmy zatem do konkretów:
Risotto z buraczkami
Do przygotowania użyć możesz:
- 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa)
- 3 buraki
- 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- 50 gram parmezanu
- sól, pieprz,odrobina curry
- olej,woda (ewentualnie bulion czy czerwone wino)
Zacznij od przygotowania buraków. Obierz je, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wrzuć do garnka i zalej taką ilością wody, by w pełni je zakrywała. Wstaw i gotuj dodając niewielką ilość soli. Podczas, gdy buraki będą się gotować na małym ogniu, zajmij się resztą.
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i curry (opcjonalnie - jeśli lubisz tą przyprawę), wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż na złoty kolor. Cebulę posiekaj w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj te składniki do zrumienionego mięsa, chwilę podsmaż razem a następnie wsyp ryż. Zamieszaj a gdy ryż zrobi się szklisty, zalej całość wywarem z gotującymi się burakami. Patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu często mieszając. Gdy ryż wchłonie cały płyn a nie będzie jeszcze dostatecznie miękki, podlewaj go dodatkową porcją wody, ewentualnie bulionu czy wina. Do prawie miękkiego ryżu dodaj starty parmezan, dopraw do smaku solą i pierzem.
Hej,nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award-zapraszam po szczegóły do mnie i życzę miłęj zabawy:) http://www.nietadieta.pl/2014/03/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńdziękuję za nominację, pozdrawiam!
Usuń57 year old Statistician IV Ira Croote, hailing from Manitou enjoys watching movies like "Swarm, The" and Jewelry making. Took a trip to Historic Town of Grand-Bassam and drives a Optima. opublikowane tutaj
OdpowiedzUsuńLearn More replica gucci bags Learn More here linked here linked here
OdpowiedzUsuńs9q91i8l58 r1v39u2k81 k1k21q5p37 b9r78f4k01 o1t64l6n42 z4g90r3h46
OdpowiedzUsuń