środa, 12 marca 2014

Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem

Sporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:)  Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też lubicie takie smaki?



Jeżeli chcesz przygotować podobne, potrzebne Ci będą następujące składniki:



na naleśniki:
  • 0,5 l  mleka 
  • 0,5 l wody gazowanej
  • 2 jajka
  • ok. 400 g  mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżki soli
  • 1 łyżka oleju do ciasta + 1 do smarowania patelni
na farsz:
  • 2 serki puszyste typu almette (ulubiony smak)
  • 200 gram łososia wędzonego (sałatkowego w kawałkach lub w plastrach)
  • sok z 1/2cytryny
dodatkowo:
  • ogórek
  • 10 dag żółtego sera
  • kilka oliwek

Zacznij od przygotowania naleśników. By wyszły lekkie i puszyste rozbij jajka, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, dokładnie je zmiksuj a następnie dodaj ubitą pianę i całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, delikatnie wysmaruj ją olejem i zachowując wysoki płomień pod patelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały.

Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą serka, układaj kawałki wędzonego łososia (skrop go sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a  przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego ogórka, żółtego sera i oliwkami.

4 komentarze: