Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie
Do przygotowania potrzebować będziesz:
- 400 g makaronu typu małe muszelki
- 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
- 1 szklankę soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- zieleninkę (opcjonalnie)
Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Podczas gdy makaron będzie spędzał swój czas w wodnej kąpieli Ty rozgrzej patelnię, wylej na nią olej z puszek tuńczyka, wyłóż drobno posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj rybę i sok pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym sosem, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i świeżą zieleninką np. szczypiorkiem.
uwielbiam muszelki, naprawdę ciekawe połączenie smaków, zachęciłaś i zrobię na weekend:D Polecam do rybki sos ziołowy Develey - sprawdź, u mnie często gości na kuchennej półce :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO! nie testowałam dotychczas - dziękuję za podpowiedź:)
Usuń