czwartek, 13 marca 2014

Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie

Na szybki, piątkowy obiad polecam muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie. To kolejne, banalnie  proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:)


Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie


Do przygotowania potrzebować będziesz:




  • 400 g makaronu typu małe muszelki
  • 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
  • 1 szklankę soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • zieleninkę (opcjonalnie)
Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Podczas gdy makaron będzie spędzał swój czas w wodnej kąpieli Ty rozgrzej patelnię, wylej na nią olej z puszek tuńczyka, wyłóż drobno posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj rybę i sok pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym sosem, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i świeżą zieleninką np. szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. uwielbiam muszelki, naprawdę ciekawe połączenie smaków, zachęciłaś i zrobię na weekend:D Polecam do rybki sos ziołowy Develey - sprawdź, u mnie często gości na kuchennej półce :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! nie testowałam dotychczas - dziękuję za podpowiedź:)

      Usuń