poniedziałek, 3 lutego 2014

Słodki Cwaniak czyli sekret Szwagra:)

Dziś nietypowo, bo zarówno receptura jak i wykonanie nie moje a brata mojego męża,  który w cukierniczym rozdaniu jest zdecydowanie lepszy ode mnie!

Mój wkład w poniższe to fotka i nazwa;) a! i degustacja:) Fotka może mało efektowna, niemniej musicie uwierzyć mi na słowo, że przepis wart przetestowania. A nazwa? W oryginalnej terminologii  to "salceson" (bo ciasto wizualnie nieco go przypomina) jednak uznałam to za mało apetyczną nazwę, a ponieważ regionalnie typowy salceson nazywany jest "cwaniakiem" uznałam, że  "słodki cwaniak" odda charakter tego jabłkowego ciasta.
Smacznego!
Słodki Cwaniak


Składniki (na dużą blachę: 25x35cm):



grupa I

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
grupa II
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jaj
dodatkowo:
7-8 jabłek

Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Składniki z grupy I wymieszać ze sobą.
Składniki z grupy II utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut.

2 komentarze:

  1. I recently came across the Healthy Seasoning Sprinklers collection on FeedSmart, and I must say, it's a game changer! These innovative sprinklers make it so easy to add the perfect amount of seasoning to your dishes, ensuring you get the right flavor every time. The Healthy Seasoning Sprinklers not only help control your seasoning intake but also encourage healthier cooking habits. Check out the collection for a smarter way to season your meals effortlessly!

    OdpowiedzUsuń