Mój wkład w poniższe to fotka i nazwa;) a! i degustacja:) Fotka może mało efektowna, niemniej musicie uwierzyć mi na słowo, że przepis wart przetestowania. A nazwa? W oryginalnej terminologii to "salceson" (bo ciasto wizualnie nieco go przypomina) jednak uznałam to za mało apetyczną nazwę, a ponieważ regionalnie typowy salceson nazywany jest "cwaniakiem" uznałam, że "słodki cwaniak" odda charakter tego jabłkowego ciasta.
Smacznego!
Słodki Cwaniak
Składniki (na dużą blachę: 25x35cm):
grupa I
- 3 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
grupa II
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 jaj
dodatkowo:
7-8 jabłek
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Składniki z grupy I wymieszać ze sobą.
Składniki z grupy II utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut.
falcons jersey
OdpowiedzUsuńnike polo
kyrie 4
balenciaga sneakers
adidas ultra boost
kyrie irving shoes
golden goose
lebron 14 shoes
adidas nmd r1
nike roshe