Rolada drobiowa z wodnej kąpieli
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 jajko
- garść suszonej żurawiny
- sól, pieprz do smaku
Pierś zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, żurawiną i przyprawami na jednolitą masę.
Jeżeli do gotowania użyjemy garnka o średnicy 25 cm mięso dzielimy na dwie części - jeżeli będziemy gotować w mniejszym - podzielmy na cztery. Każda część na oddzielną roladkę.
Rozwinąć folię spożywczą, skropić wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), z porcji przygotowanej masy uformować wałeczek, ułożyć na folii, ciasno zawinąć.
Włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut (autorka smaku zdrowia wskazuje kwadrans - moje jednak po tym czasie nie były jeszcze w pełni ugotowane, dlatego wydłużyłam ten czas o dodatkowe 10 minut).
Wyjąć, zdjąć folię, pozostawić do ostudzenia.
Smacznie i zdrowo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie!
OdpowiedzUsuń