poniedziałek, 3 lutego 2014

Rafaello z kaszy manny

Zauważyliście jak słodko się u mnie zrobiło? A dziś niecodzienna propozycja - nie dość, że słodko to jeszcze zdrowo - a to za sprawą inspiracji znalezionej na blogu: smak-zdrowia.
Warto przetestować:)

Rafaello z kaszy manny


Składniki:



  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • garść posiekanych orzechów (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały)
  • opakowanie wiórek kokosowych (75 gram)
Mleko, wodę, cukry i mannę gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy posiekane orzechy (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały) i odstawiamy do przestudzenia (masa ma być gęsta niczym budyń). Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Z podanej porcji wyszło mi dokładnie 31 rafaello:)



Pralinki, trufelki, czekoladki... 3 Pralinki, trufelki, czekoladki...

26 komentarzy:

  1. Renatka co zrobi to pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawde warto przetestowac. Mysle, ze jest to tez wersja oszczedniejsza z kasza manna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji nie znałem, muszę któregoś dnia wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne,robiłam podobne z przepisów kuchni Lida ale z czdekoladą ,uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam raffaello a te pralinki wyglądają jak oryginał (nawet nie wiem czy nie ładniejsze) muszą być przepyszne
    slodkastrona.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wykonałam kuleczki według Pani przepisu, niestety z masy nie można było uformować kulek. Kolejnym razem dodam więcej kaszki manny, bo według mnie jest za mało.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy dała Pani czas gotowej masie, by zastygła i zrobiła się odpowiednio gęsta? Moje kulki miały delikatną konsystencję - nie chciałam przesadzić z ilością kaszy manny by nie stały się zbyt twarde/gumiaste - ale oczywiście wszystko jest kwestią gustu:) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Oczywiście masie dałam wystygnąć, a kulki w efekcie stały się trochę nieforemne:) Następnym razem spróbuje z troszkę większą ilością kaszki. Swoje kulki robiłam z migdałami i były super. Polecam wypróbować przepis:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zrobiłam jutro się przekonam czy warto je robić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne skorzystam z przepisu!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem dlaczego ale płyn podczas gotowania się zważył?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, ale to już raczej zasługa samego mleka a nie przygotowanej mieszanki....

      Usuń
  11. wow! wyglądają ekstra i skład wskazuje, że są nawet zdrowe :) koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. Robilam w/g Pani przepisu ......wyszlo super i swietnie smakuje.......a o wygladzie juz nie pisze ....bo wyglad - jak oryginal....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) i dziękuję za opinię! pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardo fajny pomysł ale jak dla mnie prze słodkie nie do zjedzenia. Cukier waniliowy bym zostawiła ale zwykłego wcale bym nie dała. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy można wiedzieć, ile kcal ma ok. jedna kuleczka?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń