Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie
Składniki
na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 15 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
na farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 20 dag fasoli białej drobnej
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka)
dodatkowo:
- 1 jajko
- ziarna kminku/sezamu
Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Cebulę obrać, posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie jak obrany i drobno posiekany czosnek i dusić razem do miękkości. Gotową fasolę, kapustę i pieczarki połączyć razem, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dodać do mąki, zarobić ciasto i dostawić je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie dość cienko rozwałkować, formując prostokątne pasy (wymiary według uznania). Na płacie ciasta wyznaczyć nożem połowę. Na środku każdej połówki wykładać wałeczek farszu:
zwijając je do środka:
a następnie przekręcając na bok i delikatnie uklepując palcami tworząc spiczasty brzeg:
Gotowy wyprofilowany wałeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami kminku lub sezamu:
i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 (mają być zrumienione).
Najlepiej smakują gorące, w towarzystwie czerwonego barszczu i ukochanych osób:)
pysznosci :) fajne na przystawke na impreze
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego nowo powstalego bloga
www.bogotowackazydmoze.blogspot.co.uk
uwielbiam paszteciki w każdej postaci :)) świetny kształt!
OdpowiedzUsuńjakie śliczne serduszka zrobiłaś,,,
OdpowiedzUsuń