Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:)
Odchudzona szarlotka
Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1,5 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 1,5 kg obranych, słodkich jabłek
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki cynamonu
Pianka:
- 3 białka
- 1 cukier waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
Jabłka pokroić, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować na małym ogniu, do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.
Ubić pianę z białek i cukru waniliowego.
Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm), podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi.
żadna rewelacja
OdpowiedzUsuńmniam:))))
OdpowiedzUsuńGdy jabłka się rozpadną dodaję galaretkę suchą i energicznie mieszam aż dobrze się rozpuści... Dodaję również rodzynki...
OdpowiedzUsuńTaką metodę stosuję przy szarlotce królewskiej - wówczas jabłek już nie zapiekam w piekarniku.
UsuńA z rodzynkami faktycznie musi być dodatkowo smacznie! pozdrawiam!
26 years old Programmer Analyst I Allene Bicksteth, hailing from Alexandria enjoys watching movies like The Golden Cage and hobby. Took a trip to Hoi An Ancient Town and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. dodatkowe srodki
OdpowiedzUsuń