Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu
Składniki:
- 2 gruszki
- 125 g twarogu
- 4 łyżki jogurtu naturalny
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- ok. 6 łyżek cukru brązowego
- granat lub orzechy
Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem.
Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów możemy je uprzednio uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni ).
świetny deser do kawy:)
OdpowiedzUsuńJestem fanka dań w 5 minut. Zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie desery...szybkie, zdrowe i pyyyszne:-)
OdpowiedzUsuń