sobota, 22 lutego 2014

Karmelizowana gruszka z twarożkiem - deser w 5 minut

Coś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego i szybkiego? Taki własnie jest ten deser - sprawdźcie sami!

Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu


Składniki:



  • 2 gruszki
  • 125 g twarogu
  • 4 łyżki jogurtu naturalny
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • ok. 6 łyżek cukru brązowego 
  • granat lub orzechy
Twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki.
Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem.
Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów  możemy je uprzednio uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni ).

3 komentarze: