Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji.
A dziś kolejna propozycja na szybką,
ciepłą kolację lub nawet imprezową przekąskę.
Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią
Składniki:
- 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego)
- 2 pomidory
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie
- 5-10 dag sera żółty
- suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji)
- 1 jajko (opcjonalnie)
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 7- 10 minut (ciasto powinno być podniesione ale jeszcze nie zrumienione).
W tym czasie pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na gorące ciasto wyłożyć plastry pomidorów, posypać suszoną bazylią lub oregano, wyłożyć porcję tuńczyka posypać niewielką ilością sera i zapiekać razem około 5-10 minut.
Uwielbiam takie szybkie przekąski z ciasta francuskiego, a te wyglądają przepysznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlodkaStrona.blogspot.com