Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku
Składniki:
- 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś"
- 1 duże wędzone żeberko
- 20 dag kiełbasy jałowcowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz, ostra papryka
- ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
Fasolę dokładnie umyć, zalać wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i odstawić najlepiej na noc, by fasola napęczniała. Następnego dnia do garnka dodać wędzone żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin).
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli, doprawić solą, pieprzem i papryką (można również zagęścić mąką - dwie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej rozrobić w zimnej wodzie i dodać do gotującej się fasolki).
Przed podaniem poporcjować mięso z żeberka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz