poniedziałek, 18 listopada 2013

Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem

Uwielbiam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem szpinaku, środek zaś wypełnić wędzonym twarogiem, który odkryłam nie dawno, a którego smaczek bezapelacyjnie uwiódł moje kubki smakowe.


Składniki na zielone naleśniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić)
  • szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazylii
  • ok. 1,5 łyżki oleju
nadzienie:
  • 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu)
  • 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy
  • sok z cytryny
ponadto:
  • liście świeżej bazylii
  • marynowana papryka
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie  zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).

Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki.
Porcje dekorować nabitymi na wykałaczkę marynowaną papryką i świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz