Składniki na zielone naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1szklanka wody mineralnej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić)
- szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazylii
- ok. 1,5 łyżki oleju
- 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu)
- 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy
- sok z cytryny
- liście świeżej bazylii
- marynowana papryka
Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki.
Porcje dekorować nabitymi na wykałaczkę marynowaną papryką i świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz