Przy tej okazji nie sposób pominąć "cukiniowych" zalet, tj. bogactwa potasu, wapniu, magnezu oraz witaminy A, B1, B2, PP i C. Cukinia, dzięki swoim właściwościom jest dużą pomocą w odkwaszaniu organizmu, co ważne jest szczególnie dla osób jedzących duże ilości mięsa, sera czy produktów pszennych. Jest lekkostrawna i ma bardzo mało kalorii – jedynie 16 w 100 gramach przez co możemy spożywać ją bez większych wyrzutów sumienia do czego zachęcam nawet po "ogródkowym" sezonie:)
Sałatka z cukinią i serem feta
Składniki:
- 2 średnie cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę)
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;)
- 270 g sera feta
- pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidory i ogórki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ogórki obieram wcześniej ze skórki, pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:). Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami kończąc pokrojoną w kostkę fetą i czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
trochę inna grecka - super! :)
OdpowiedzUsuń