niedziela, 3 listopada 2013

Ciasto bez jajek lecz z jabłkami, rodzynkami i serkiem homo

Wspominałam, że ciasta nie są moją mocną stroną, ale podjęłam mocne postanowienie poprawy i w ostatnich dniach zakręciłam aż cztery pod rząd. Co prawda dwa z nich to karpatka z kremem z torebki, ale już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:)



Szarlotka bez jajek


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 7-8 jabłek
  • cynamon
  • rodzynki

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia).
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posypać je cynamonem, wypełniając środki rodzynkami i układając na ciasto (rodzynkami do dołu). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim jabłka.
Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
 

6 komentarzy:

  1. Ciasto robi furorę.. Muszę sama je upiec ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się takie ciasto! Będę musiała upiec i spróbować, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń