Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku
- 1 mała, ususzona papryczka chilli
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym.
Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem (ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)
Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne, ale w sumie nie jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek).
Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce.
Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką. Dzięki ukrytym dodatkom, pysznie smakuje z samym masłem:)
W kolejnym rozdaniu planuję do jego przygotowania użyć mąki pszennej razowej.
Wspaniały,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ chrupiącą skórką to coś idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpaskudny wyszedł Bleeeeeeeeeeeeee właśnie upiekłam ochyda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń??? nie bardzo wiem, co mogło pójść nie tak - to jeden z naszych ulubionych
Usuńpieklam juz nie raz ale ten przepis pierwszy raz o godz 12 napisze co mi wyszlo
OdpowiedzUsuńwlasnie upieczony WSPANIALY!!!JUZ go jem, dziury jak azur piklam go wg przepisu ale z termoobiegiem na 225 stopnipozdrawiam p Renate
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i dziękuję za tą opinię:) pozdrawiam!
Usuńpieklam chleb juz drugi raz ale mialam za duzo ciasta wiec nie przykrylam ale i tak wyszedl
UsuńCieszę się i dziękuję za dzielenie się opinią z kolejnych testów! Ja również testowałam pieczenie bez przykrywania i wyszło pysznie chrupiąco:) pozdrawiam!
Usuńugg canada
OdpowiedzUsuńmichael kors outlet
michael kors handbags
michael kors outlet
abercrombie and fitch
canada goose outlet
christian louboutin sale
cheap uggs
coach outlet
replica watches
201610.29wengdongdong