Chleb na zakwasie
Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych)
- 4 szklanki wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/4 kostki drożdży (25g)
- 2 łyżki zakwasu
- garść siemienia lnianego, słonecznik, sezam (te składniki nie są konieczne)
I ETAP
Mąka żytnia + 1 szklanka letniej wody + zakwas. Wymieszać drewnianą łyżką w garnku i zostawić na 8 godzin lub całą noc.
II ETAP
Dodać 1 kg mąki pszennej, otręby, sól,2,5 szklanki letniej wody, a w pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny.
III ETAP
Z tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 195-200 stopni wyłożyć chleb, piec 45 minut w tej temperaturze, zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
Renata, mała prośba - pisz jakiego typu mąki używasz w przepisie :) nie napisałaś też ile zakwasu i jakiego
OdpowiedzUsuńDo wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańskiej typ 500 oraz 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 2000. Co się zaś tyczy zakwasu to dostałam go wraz z recepturą (to te dwie łyżki odkładane w etapie II) - można go oczywiście przygotować samemu - wystarczy mąka żytnia typ 2000 i ciepła woda - np. według receptury zamieszczonej na http://kotlet.tv/zakwas
Usuńpozdrawiam!
To co odkładasz już na etapie produkcji ciasta to nie zakwas tylko zaczyn .
OdpowiedzUsuń34 year old Programmer III Hedwig Hegarty, hailing from Dolbeau-Mistassini enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Writing. Took a trip to La Grand-Place and drives a Envoy XUV. kliknij ten
OdpowiedzUsuńcontinuez à lire ceci sacs répliques hautes En savoir plus Dolabuy Chloe Source répliques de sacs ysl
OdpowiedzUsuń