wtorek, 1 października 2013

Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;)

Kolejną październikową propozycją w ramach akcji taniego gotowania będą krokiety. Dlaczego zakwalifikowałam je jako ekonomiczne danie? Ponieważ do ich przygotowania można wykorzystać mięsko z rosołu, połowę mleka do naleśników możemy zastąpić wodą, a z racji trwającego sezonu grzybowego ten dodatek możemy upolować sami w lesie  - ewentualnie zastąpić go pieczarkami:)

Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole.
Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką.

Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem




Składniki (na około 15 porcji)



na farsz:
  • 350 g ugotowanego mięsa drobiowego 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 20 dag leśnych grzybów lub pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
na naleśniki:
  • 0,5 l  mleka 
  • 0,5 l wody niegazowanej
  • 2 jajka
  • ok. 400 g  mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia 
do panierowania:
  • 2 duże jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Farsz:

Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i wyciągnąć dodatki tj. liście i ziele  (moja mama jeżeli nie ma grzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza).


Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę.

Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i  usmażyć na patelni.

Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki:
 
Wszystkie składniki na naleśniki z 1 łyżką oleju zmiksować ze sobą. Rozgrzać patelnię, wlać drugą łyżkę oleju by cienką warstwą pokrył całą powierzchnię.  Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)


Przygotowanie :
 
Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika  (ok. 3 czubate łyżki farszu), dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. 
Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Najlepiej smakują  z czerwonym barszczem:)

4 komentarze:

  1. dziekuję za doskonały przepis na naleśniki ! :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I just finished reading your article, and I have to say, it was an absolute pleasure!
    You’ve taken a topic that could be daunting and made it not only understandable but also interesting.
    Your ability to present facts in such an engaging way really stands out.
    Thank you for sharing such valuable information, and I’m looking forward to your next insightful post!
    feel free to visit my webpage too.
    At Crossway Consulting, we offer a comprehensive range of digital marketing services designed to help businesses thrive in the online space.
    Whether you're looking to increase your online presence, generate more leads, or build a stronger brand,
    our tailored solutions are designed to meet your unique goals.
    digital marketing agency

    OdpowiedzUsuń