Soczysta roladka z kurczaka w cieście naleśnikowym
- 2 podwójne filety z kurczaka
- sól, pieprz, curry (ewentulanie inne, ulubione przyprawy)
- olej do smażenia
ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej lub razowej
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
farsz:
- mogą być plastry mozzarelli i suszony pomidor (najlepiej ze swojej domowej spiżarni:) lub duszona marchewka z cukinią - szczegóły TUTAJ
Filety przekroić na połowy, rozbić, doprawić ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, curry). Wyłożyć przygotowany farsz i zwinąć w roladkę.
Przygotować ciasto: jajka rozbić, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszać (powstanie gęste ciasto). Przygotowane roladki zanurzać w cieście i wykładać na patelnię, na mocno rozgrzany olej. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron, na mały ogniu, następnie przełożyć do naczynia utrzymującego ciepło i przykryć na okolo 15 minut - roladki powinny na spokojnie dojść i dzięki temu będą miękkie i soczyste.
Bardzo apetyczny sposób na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego
OdpowiedzUsuń