Tajemnica sukcesu tkwi w intrygujacym smaku sosu - przekonajcie się sami:)
Schab w sosie imbirowo-sojowym
Składniki:
- 5 średniej grubości plastrów schabu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki chili
- liść laurowy
- 1/2 szklanka wody
- 2 ząbki czosnku
- szczypta białego pieprzu
Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę.
Przygotować sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć ze wszystkimi składnikami. Wymieszać w granku, włożyć do sosu schab i dusić przez 30 minut (ja zapakowałam wszytsko do naczynia żaroodpornego i dusiłam w piekarniku, troszkę dłużej tj. około 40 minut w temp. 220 stopni).
Na dobrą sprawę przygotowywałam danie z podwójnej porcji, z założeniem obiadu na dwa dni - sos tak posmakował moim domownikom, że na następny dzien ostały się jedynie same kawałki mięsa. Trzeba było na gwałt dorabiać sos i tu dałam się już ponieść pokusie dodatkowych modyfikacji i dodania czegoś od siebie. Na odsłonę "schabu po renowacji";) hi, hi - zapraszam wieczorkiem:)
Baaaardzo posmakowało mojemu wybrednemu klanowi. Polecam:)
OdpowiedzUsuńbaaaaardzo się cieszę:)
Usuńnike cortez
OdpowiedzUsuńhermes belt
af1
moncler jackets
michael kors outlet store
nike air max 2018
adidas nmd
kobe basketball shoes
true religion
new england patriots jersey
this hyperlink replica louis vuitton bags company website replica bags online click this site Ysl replica handbags
OdpowiedzUsuńnice
OdpowiedzUsuń