Sezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z chili
Maślaki w marynacie
Składniki:
- 1,5 kg małych maślaków
- 1 duża cebula
- 4-5 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego
- 2 łyżki soli (jedna do gotowania grzybów, druga do marynaty)
Grzyby należy oczyścić, dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić, ułożyć ciasno w przygotowanych, uprzednio wyparzonych słoiczkach.
Cebulę pokroić w piórka, dodać wodę, ocet, sól, liście laurowe i ziele angielskie, gotować razem około 5 minut. Gotową marynatą zalać grzyby, pilnując, by w każdym ze słoików znalazła się porcja przypraw. Tym razem dla spokoju sumienia słoiki zapasteryzowałam przez kwadrans.
Thank you for posting very useful tips! I found your website perfect for my needs.
OdpowiedzUsuńI always like your article because you have provide every time informative post..Thanks!
OdpowiedzUsuń