Na pierwszy ogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na:
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 1,5kg dyni
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 śmietanki kremówki
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatałowej
- natka pieruszki
- łuskane pestki dyni
- sól morska
- biały pieprz
Nie wiem, czy nie polegałam już na starcie... | ||
Zupę zakręciłam według receptury, zapodałam podwójną porcję składników, zakładając, że wyjdzie pyszna i na bandę naszych głodomorów może być za mało, a tu chętnych na dokładkę, po pierwszej degustacji, brak :(( Na dobrą sprawę zupę z dyni serwowałam po raz pierwszy, być może to nie kwestia przepisu czy wykonania a generalnie nowej smakowej przestrzeni?? |
Robiłam niedawno, choć nieco inną ( polecam posypaną miętą zmieszaną z natką).Moje dzieci też powiedziały, że dobra (ha!, dyplomaci), ale nie muszę robić jej więcej:). Może wiec to nowy smak...? A może mam takie cudowne dzieci, które nie chcą ranić mamusi-średniej kucharki;)?
OdpowiedzUsuńZ pewnością i jedno i drugie,chociaż na "średnią kucharkę" biorę poprawkę - podglądałam kulinarne cudeńka na Waszej stronie:) Dziękuję za ten komentarz, generalnie ochotę na zupę z dyni miałam od dawna, będę testować jeszcze z imbirem bo wydaje mi się, że te smaki powinny fajnie ze sobą współgrać.
UsuńPozdrawiam:)
Podałam tę zupę po raz pierwszy gościom w czasie sylwestra. Wszyscy oniemieli z zachwytu, a dokładki nie było! Wielkie rozczarowanie. Odtąd robię ją przy większych okazjach, bo dynię zamrażam po zbiorach. Naprawdę pycha. Zdecydowanie polecam..
OdpowiedzUsuńU mnie również pojawia się przy większych okazjach. Wszyscy proszą o dokładkę więc gotuję duży gar. Polecam wszystkim kucharkom - tym dużym i tym średnim, każdej zupa wyjdzie wyśmienita.
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupkę z dyni też ugotowałam duży gar
OdpowiedzUsuńZupa dyniowa jest tak prosta, że nie może się nie udać. Jak lubicie mleko kokosowe to spróbujcie zamiast śmietany. Z tysiąc kalorii mniej przede wszystkim, a taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaka pycha!!! :)
OdpowiedzUsuń