środa, 9 października 2013

PRZEPISY MISTRZÓW: Zupa krem z dyni wg Magdy Gessler

Przemyślałam wszystko. Najlepiej uczyć się od najlepszych, stąd też na blogu start nowej akcji specjalnej: Przepisy Mistrzów. Zamierzam zmierzyć się z kulinarnymi wyzwaniami wg receptur kuchennych autorytetów.
Na pierwszy ogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na:

  Zupa krem z dyni



Składniki:
  • 1,5kg dyni
  • 200 ml mleka
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 śmietanki kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • natka pieruszki
  • łuskane pestki dyni
  • sól morska
  • biały pieprz
 Dynię obrać i pokroić w kostkę, zalać mlekiem i bulionem, posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę, podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. 




Nie wiem, czy nie polegałam już na starcie...

Zupę zakręciłam według receptury, zapodałam podwójną porcję składników, zakładając, że wyjdzie pyszna i na bandę naszych głodomorów może być za mało, a tu chętnych na dokładkę, po pierwszej degustacji, brak :(( Na dobrą sprawę  zupę z dyni serwowałam po raz pierwszy, być może to nie kwestia przepisu czy wykonania a generalnie nowej smakowej przestrzeni??

6 komentarzy:

  1. Robiłam niedawno, choć nieco inną ( polecam posypaną miętą zmieszaną z natką).Moje dzieci też powiedziały, że dobra (ha!, dyplomaci), ale nie muszę robić jej więcej:). Może wiec to nowy smak...? A może mam takie cudowne dzieci, które nie chcą ranić mamusi-średniej kucharki;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością i jedno i drugie,chociaż na "średnią kucharkę" biorę poprawkę - podglądałam kulinarne cudeńka na Waszej stronie:) Dziękuję za ten komentarz, generalnie ochotę na zupę z dyni miałam od dawna, będę testować jeszcze z imbirem bo wydaje mi się, że te smaki powinny fajnie ze sobą współgrać.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Podałam tę zupę po raz pierwszy gościom w czasie sylwestra. Wszyscy oniemieli z zachwytu, a dokładki nie było! Wielkie rozczarowanie. Odtąd robię ją przy większych okazjach, bo dynię zamrażam po zbiorach. Naprawdę pycha. Zdecydowanie polecam..

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie również pojawia się przy większych okazjach. Wszyscy proszą o dokładkę więc gotuję duży gar. Polecam wszystkim kucharkom - tym dużym i tym średnim, każdej zupa wyjdzie wyśmienita.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zupkę z dyni też ugotowałam duży gar

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa dyniowa jest tak prosta, że nie może się nie udać. Jak lubicie mleko kokosowe to spróbujcie zamiast śmietany. Z tysiąc kalorii mniej przede wszystkim, a taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaka pycha!!! :)

    OdpowiedzUsuń