Dziś udało się dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem z dynii i indyjskim kalafiorze, zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś dodatkowo przez grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej w intrygującym smaku gorzkiej czekolady wzbogaconej alkoholową nutą i zimnych, waniliowych lodów sprawdziło się przepysznie.
Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler
Składniki (na 4 gruszki)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne)
- 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką)
- płatki migdałowe do posypania
- 6 kulek lodów waniliowych (jak na 4 porcje z przepisu, to proponuję zwiększyć tą dawkę:)
Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec).
Dla mnie pycha!~Jadę kupić gruszki a co! :)
OdpowiedzUsuńz pewnością nie pożałujesz:))
UsuńCzy zamiast likieru i wódki ananasowej może być słodkie białe wino ?
OdpowiedzUsuńpolecam wino typu grzaniec:)
Usuńkyrie 5 shoes
OdpowiedzUsuńyeezy supply
supreme hoodie
jordan shoes
yeezy boost 500
hermes
jordan 11
supreme new york
jordan 4
canada goose outlet