Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol i działają przeciwbólowo. Jej największą wartością jest selen - pierwiastek, który ma ogromny wpływ na naszą odporność, chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników a także wpływa na pracę serca i reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Co prawda uczciwość nakazuje wspomnieć, że te właściwości tracą nieco na wartości w przypadku wędzonej wersji makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;)
Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:)
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- pieprz
same dobre rzeczy w tej paście! ;)
OdpowiedzUsuń